Pozdrav iz Blata

64d93d666355a43c4a86679a030d35b6 L

Cilj projekta “Pozdrav iz Blata” je prikupljanje, predstavljanje i promoviranje starih razglednica Blata i predstaviti ih kao kulturnu baštinu Blata, prikazati zaboravljene stare vizure mjesta i neke lokacije koje su se s vremenom promjenile.

Prve razglednice na svijetu izdala je Austro – Ugarska monarhija davne 1869. godine. Isprva su to bile jednostavne dopisnice na koje su se kasnije dodavali motivi različitih mjesta. Teško je napraviti popis motiva koji su se koristili za razglednice. Tu je bilo reklamnih, propagandnih, arhitektonskih prikaza objekata, a posebno su bili zanimljivi različiti motivi mjesta. U 20. stoljeću razvila se industrijska proizvodnja razglednica, a krajem 20. stoljeća se u svijetu slalo preko 4 milijuna razglednica dnevno. Tekstovi razglednica su uglavnom kratki. Iz tekstova starih razglednica možemo nanovo otkrivati kulturu ponašanja određenog vremena kroz pozdrave, čestitke, zahvale i opise događanja. Tekstovi, ali i motiv starih razglednica za sljedeće generacije postaju svjedokom prošlih vremena.

U želji da se povijest Blata prikaže kroz razglednice u 2012. godini organizirana je izložba “Pozdrav iz Blata” na kojoj su svi posjetitelji mogli vidjeti stare razgledice Blata koje su obuhvaćale vrijeme od polovine 19. stoljeća pa sve do sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Sama izložba bila je poticaj za početak prikupljanja i otkupljivanja starih razglednica Blata, ali i motiviranje svih onih koji ih imaju u svojem posjedu da ih čuvaju kao “zaustavljeni trenutak u vremenu”.

Razglednice su neizostavan izvor podataka za istraživanje prošlosti mjesta. Sama zbirka predstavlja dragocjen izvor vizualnoga identiteta Blata, svjedok je njegova razvoja i podsjetnik na identitet mjesta. Osim prvobitne komunikacijske uloge razglednica je jednako važna kao vjerodostojni dokument moderne i suvremene kulture, predmet vrijedan prikupljanja, čuvanja za buduće generacije u svrhu povijesnih istraživanja, ali i kao ključni pojam svijesti o vlastitom identitetu. (I.S.)

na vrh članka