Skulansko zvono - O školskom zvonu u Blatu

157c6c6cd616f458d56a6caf427711f8 L

Prva pučka škola spominje se u Blatu 1803. godine, ali o njoj nema puno podataka. Niža pučka škola navodi se od 1835. godine.

U prvom godinama rada škole uočilo se kašnjenje na nastavu. U to vrijeme u Blatu gotovo nitko nije imao sat. Da se problem riješi na zadovoljavajući način, općinske vlasti nabavile su posebno zvono, koje je smješteno u najviši kat zvonika (kujbu kampanela) i korišteno je isključivo za nagovještaj pripreme i odlaska učenika u školu. Zvono se oglašavalo pola sata prije početka nastave, što je bilo dovoljno vremena da učenici obave završne pripreme i stignu u školu iz svih pravaca mjesta. Zvono je odzvanjalo cijelim Blatom, a u ovisnosti o "bavi" ( smjeru i jačini vjetra), mogli su ga čuti i đaci pješaci - putnici i do 2-3 km udaljenosti od Blata. Ono im je služilo kao podsjetnik, da li i koliko trebaju ubrzati korak, da ne zakasnu u školu.

Po svojoj posebnoj namjeni i boji zvuka dobilo je ime skulansko zvono. Zvono je nabavljeno i postavljeno 1855. godine.

Podaci preuzeti iz: Vladimir Cetinić Pensa: "Školstvo Blata, Blato, skule i skulani", Tea Marinović: "Meštrovica Marica Marinović"

na vrh članka