Ispiši ovu stranicu

Bitka na Giči - 2015

  • veličina pisma
Bitka na Giči - 2015

U sklopu XXIII. Blatskog ljeta na Plokati 9. kolovoza s početkom u 21:00 sat izveden je prigodni program povodom obilježavanja 444. godine od Bitke na Giči (zabilježeno u Rozanićevoj kronici "Obrana Korčule od Turaka 1571. godine").
Članovi H.G.S.U. Petar Milat i V.U. Kumpanjija uprizorili su scenski prikaz povijesne bitke koja se dogodila 10. kolovoza 1571. godine na proplanku Giča. Uz scenski prikaz posjetitelji su imali priliku vidjeti "Kotiljun" i "Kumpanjiju" - ples od boja pod vodstvom kapitana Nikole Žaknića, barjaktara Ivana Sardelića i kapulara Željka Glavočića. U pauzi između nastupa harmonikaš V. U. Kumpanjija Željko Vitasović odsvirao je Splet pokladnih plesova na harmonici. Program je vodila Tončica Govorko.
"...10. kolovoza 1571. godine sedam turskih galija u noćnoj tišini uploviše u luku Gršćica, te ranim jutrom u tri čete s južne strane dohvatiše se Blata. Jedna četa zastane na južnom proplanku, zvanom Giča, druga je pljenila kuće, a treća je stajala usred sela u punoj spremi kao zaštita pljačkašima. Tako gusari opljačkaše čitavo mjesto, zarobivši 50 duša koji svi od reda bijahu žene i djeca... Junaštvom nekolicine Blaćana spriječena je veća tragedija..." (preuzeto iz zapisa i kroničara i kanonika Antuna Rozanovića "Obrana Korčule od Turaka 1571. godine")

foto: F. Anić