“Ribar Palunko i njegova žena”

“Ribar Palunko i njegova žena”

U programu XXV. blatskog ljeta 7. kolovoza 2017. s početkom u 21:00 sat održana je kazališna predstava za djecu “Ribar Palunko i njegova žena” prema priči hrvatske spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, te u izvedbi kazališne družine “Ivane Brlić -Mažuranić” iz Slavonskog Broda.

Predstavu je režirao Mario Kovač, dramaturginja je Kristina Kegljen, a glume Bruno Brinzej, Darija Vlajnić, Matej Safundžić i Valentina Srnojević. Predstava u trajanju 40 do 45 minuta namijenjena je za predškolski i školski uzrast. Ova je predstava dobila velike pohvale kolega iz struke, kazališnih kritičara te najmlađih gledatelja.

Ribar Palunko i njegova žena hrabri su likovi koji prolaze različite kušnje, muke i nedaće. Poruka ove priče prema kojoj je rađena predstava je kako valja paziti na svoje želje da se one zaista ne bi i ostvarile.

Ribar Palunko i njegova žena – riječ redatelja

Riječ redatelja: “Priče iz davnine” su moja davna ljubav iz djetinjstva i dok sam studirao kazališnu režiju dao sam si u zadatak da moram do kraja svog radnog vijeka na pozornici postaviti ih sve. “Ribar Palunko i njegova žena” treća su od osam postaja tog puta. Inscenacijom ove predstave nastavljam se baviti istraživanjem i evaluacijom književnog rada Ivane Brlić Mažuranić koja je svoj životni put započela u Ogulinu a skončala u Slavonskom Brodu što je još jedna vrlo bitna poveznica. Kao dugogodišnji izbornik i organizator Ogulinskog festivala bajke uočio sam koliki pozitivan utjecaj Ivanina djela imaju na djecu te sam i ovom prigodom odlučio ostati što vjerniji njenom autentičnom rukopisu u čemu mi je svesrdno pomogao i autorski tim sačinjen od dramaturginje Kristine, scenografkinje Valentine, skladatelja Vlatka, tehničara Miška i glumačkog ansambla. Nadam se da smo napravili predstavu zbog kojeg će se neki novi klinci zaljubiti u Ivanina djela te tako prenositi sjeme te ljubavi spram domaće književnosti iz generacije u generaciju.

Ribar Palunko i njegova žena, ta bezimena heroina, morali su proći kroz različite kušnje, muke i nedaće kako bi došli do jednostavne spoznaje: Pazi što želiš kako ti se to ne bi uistinu i ostvarilo!

Mario Kovač

SAM 6433

na vrh članka