Priča o lumbliji

Jer lumblija nije samo kolač, ona je cijela jedna priča.

Uz blagdan Svih Svetih u Blatu se prenosi miris lumblija, starinskog kolača koji se u Blatu spravlja dulje od 200 godina. Njegov nastanak seže još u doba Napoleonove vladavine, priča je to o ljubavi mlade blajke i francuskog vojnika koji su se spletom okolnosti morali rastati. Odlazom francuske vojske odlazi i vojnik pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući "n'ublie "(ne zaboravi me).Lumblija

Vojnik je otišao, otišla je francuska vlast, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je kolač lumblija ostao kao spomen. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi "n'ublie", njoj su zazvučale kao lumblija.

Od toga doba, lumblija se spravlja od posebnih sastojaka, koji se počinju pripremati i sakupljati u ljeto. Sadrži bademe, orahe, suhice, naranču, limun, varenik (sirup od mošta nekog od korčulanskih vina, koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne zakipi kako bi se reducirao u taman, slatki sirup)...
Vrijeme kada se lumblija peče, početkom studenog, doba je sjećanja na najmilije. Po tome je održala svoje značenje u početnom obliku, sjećanje i veza s voljenom osobom, a danas često znači i vezu sa rodnim krajem.
Lumblija je odavno predazišla otočne okvire jer je spravljaju i mnogobrojni Blaćani koji žive izvan otoka. Danas “ne zaboravi me” podsjeća na rodni kraj.
Poznat je veliki egzodus Blaćana u dvadesetim godinama dvadesetog stoljeća, a i u kasnijim godinama. To je vrijeme velike ekonomske krize kada ljudi nisu ništa puno mogli, a ni imali da bi ponijeli sa sobom kada su odlazili. Ponijeli su ono najvrjednije, svoja sjećanja i svoje običaje. Tako su u daleku Južnu Ameriku, Sjevernu Ameriku i Australiju uzeli za sobom sjećanje kako se spravlja lumblija. Recept za lumbliju prenosi se s generacije na generaciju.

Svake godine u Blatu, u spomen na ovu predivnu legendu ali i očuvanje blatske tradicije i običaja te ususret blagdana Svih Svetih i Dana župe Svih Svetih Blato, održava se na mjesnoj Plokati u okrilju stare ljepotice, blatske lože, izložba, blagoslov i degustacija tradicionalnih blatskih lumblija, koje pripravljaju učenici Srednje škole Blato, pod vodstvom svojih profesora i roditelja.
Nekoliko dana poslje u cilju promicanja i očuvanja blatskelumblije Blatski fižuli ustanova u kulturi i Turistička zajednica Općine Blato organiziraju izložbu, degustaciju i proglašenje najbolje lumblije uz prezentaciju, ponudu i degustaciju autohtonih blatskih likera.

... jer lumblija nije samo kolač, ona je cijela jedna priča koja govori o tradicionalnom načinu
otočkog življenja, okružju i načinu života Blaćana, a uza se veže romantičnu ljubavnu priču.

na vrh članka