PREDSTAVLJANJE "RJEČNIKA STARIH BLATSKIH RIČI" AUTORA TOMISLAVA GAVRANIĆA

PREDSTAVLJANJE "RJEČNIKA STARIH BLATSKIH RIČI" AUTORA TOMISLAVA GAVRANIĆA

Ustanova u kulturi Blatski fižuli priredila je 17. travnja sa početkom u 20:00 sati u maloj dvorani Doma kulture predstavljanje "Rječnika starih blatskih riči" autora Tomislava Gavranića. U programu predstavljanja sudjelovali su klapa Dalmacija, dramska skupina Studio 92, prof. Nikolina Maleš, dr.sc. Ilija Protuđer i sam autor Tomislav Gavranić.

Nakon pozdravnih riječi u ime domaćina program je započeo sa izlaganjem Nikoline Maleš koja je govorila o blatskom govoru i aktivnostima vezanima uz njegovo očuvanje, te nastupom dramske skupine Studio 92. Dr.sc. Ilija Protuđer, predstavljač izdanja govorio je o značaju i očuvanju hrvatskog jezika te detaljno predstavio rječnik koji predstavlja vrijedan doprinos očuvanju izvornog blatskog jezika i dijalekta sa 7 500 riječi i natuknica, dodatke sa brojnim citatima, frazama, proverbijama (proslovom), uzrečicama, usklicima, poslovicama i mudrostima. Nazočnima se obratio i autor Tomislav Gavranić te se zahvalio svima na suradnji i doprinosu u realizaciji predstavljanja.

Također riječi zahvale autoru na pedesetogodišnjem prikupljanju izvornih blatskih riječi iskazao je i zamjenik načelnika Perica Bačić.

"Svakako trebamo poznavati hrvatski standardni ili književni jezik (Hrvatski se uči cijeli život - A.G. Matoš) i njime se služimo kako bi se međusobno razumijeli, ali ne smijemo zaboraviti ni naš zavičajni blatski govor!" iz uvodne riječi autora "Rječnik starih blatskih riči" Tomislava Gavranića.

na vrh članka