Poziv na program "OKUSI TRADICIJE - Blatska trpeza"

Poziv na program "OKUSI TRADICIJE - Blatska trpeza"

HRVATSKA MATICA ISELJENIKA PODRUŽNICA DUBROVNIK
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA DUBROVNIKA
USTANOVA U KULTURI BLATSKI FIŽULI I
TURISTIČKA ZAJEDNICA OPĆINE BLATO

Srdačno Vas pozivaju na program

OKUSI TRADICIJE „BLATSKA TRPEZA“
Uz predstavljanje:
KUHARICE RADE KAŠTROPILA „BLATSKA TRPEZA“

&

8. DANA BLATSKE LUMBLIJE
S PREZENTACIJOM I DEGUSTACIJOM TRADICIONALNIH SLASTICA I BLATSKE LUMBLIJE

Hrvatska matica iseljenika - podružnica Dubrovnik
Petilovrijenci 7 (u Gradu)
Utorak, 15. listopada 2019. godine,
u 11 sati

OKUSI TRADICIJE - "Blatska trpeza"
prezentacija tradicionalnih slastica i blatske lumblije

U programu koji će se održati u prostorijama HMI planirano je predstavljanje knjige

"Blatska trpeza" autor Rade Kaštropil
nakon čega će uslijediti i prezentacija i degustacija tradicionalnih blatskih slastica s naglaskom na Blatsku lumbliju koja se u Blatu tradicionalno radi ususret blagdanu Svih Svetih.

 

Uz autora na predstavljanju će sudjelovati i predstavnica Blatski fižuli ustanova u kulturi (Ivana Sardelić) koja će obrazložiti poveznicu gastronomije i iseljeništva te predstavnica Turističke zajednice općine Blato (Maja Šeparović) koja će najaviti program 8. Dana blatske lumblije na kojem će se uz tradicionalne blatske slastice predstaviti i slastice otoka Korčule.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji može povezati Dalmaciju, naše otoke i naše iseljeništvo. Iseljenike iz područja Dalmacije u većem broju slučajeva povezuje jedna tragična okolnost, a to je da su se u većini slučajeva iseljavali iz neimaštine i skoro pa da se može reći potrebe za preživljavanjem. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Pa je tako velik dio njih i ponio i uspomene na jela koji su ih vraćali u djetinjstvo i u mjesta u kojima su odrasla.

Odlazeći nadali su se boljem životu i nadali se da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na blatsku lumbliju, njen okus i miris.

A zašto baš na nju? Blatska lumblija ima jednu posebnu simboliku koja je zasigurno bila prisutna i u svijesti ljudi koji su tih davnih godina odlazili. Blatska lumblija se u Blatu tradicionalno radila o blagdanu „Svih svetih“ / čije ime župa i nosi – župa Svih svetih / i radila se u spomen na one koje ne želimo zaboraviti koji su daleko od nas ili više nisu s nama. I dan danas prisutna je ta simbolika blatske lumblije kao kolača nezaborava, kolača sjećanja. Prve generacije koje su odlazile iz Blata ponijele su uspomenu na taj kolač nezaborava koji ih je zasigurno podsjećao na rodni kraj i na sve one koje su tamo ostavili. Pa su nastojali i taj običaj zadržati u svom novom okruženju. Neizbježno je da se recept modificirao pod utjecajem kulture i gastronomije zemlje u kojoj su se nalazili, ali simbolika nezaborava i sjećanja ostala je prisutna i u trećoj generaciji koja još uvijek njeguje izradu ove tradicionalne slastice, ali prema receptu koji se s vremenom modificirao. U želji da se zadrži izvorna receptura, da se ne zaboravi ishodište tog gastronomskog unikata želja nam je uz pomoć modernih tehnologija približiti recepturu i postupak izrade svima onima koji su daleko od nas, a imaju preko svojih predaka poveznicu s Blatom, preko sjećanja, fotografija, ali i same blatske lumblije. Činjenica da je opstala u iseljeničkim zajednicama skoro pa sto godina je podatak koji nas iznimno veseli, ali nam istovremeno daje i obavezu da ne dozvolimo vremenu koje neminovno prolazi da se zaboravi ona izvorna receptura i onaj tradicionalni način izrade.

na vrh članka